Când vine vorba de anvelope îți recomand să le alegi pe cele noi. Nu, nu e o chestie de snobism, însă trebuie să te gândești la anvelope ca la singurele elemente care țin mașina pe șosea. Și mai sunt și cât o palmă de late. Practic, poți avea o mașină extrem de puternică, dar dacă anvelopele nu sunt bune, atunci nu doar că nu te vei bucura de performanțele ei, dar îți vei pune și viața în pericol.
De ani buni, în România a apărut fenomenul anvelopelor second hand. Desigur că nu le recomand, mai ales că multe dintre ele chiar nu mai au niciuna dintre proprietățile cu care au fost ele gândite de ingineri. Altfel spus, cu acele anvelope care și-au depășit durata de viață nu îi pui doar pe ceilalți în pericol, ci mai ales pe tine.
Și acum trec la categoria a treia: anvelopele reșapate. Cum sunt ele produse? Procedeul este destul de simplu: se iau anvelope vechi - deci second hand - se îndepărtează calea de rulare și mai apoi se "toarnă" un strat nou. Deci structura vechii anvelope e păstrată în întregime și chiar dacă la suprafață ea e nouă, la interior poate ascunde defecte grave.
Ce se poate întâmpla? Poate cea mai comună problemă constă în imposibilitatea de a echilibra o astfel de anvelopă. Deci tot ce faci este să arunci cu banii pe fereastră. Iar asta ar fi partea cea mai simplă, pentru că în anumite cazuri, acea bucată nouă turnată peste structura veche se poate dezlipi și poate duce la un accident serios. Nu în ultimul rând, structura veche a anvelopei poate duce la explozia acesteia din cauza uzurii majore.
Și ca pachetul să fie cumva complet, noua compoziție care este turnată pe structura vechii anvelope este de slabă calitate. Plus că n-a fost testată așa cum o fac producătorii mari de anvelope atunci când lansează un pneu în fabricație.
Specialiștii spun că de cele mai multe ori, performanțele acestor anvelope reșapate sunt net inferioare chiar și unor pneuri de la mărci de buget.
Singurul avantaj al acestor pneuri îl constituie prețul mic în momentul achiziției. În rest, doar minusuri. Recomandarea noastră ar fi evitarea acestor tipuri de anvelope.
Foto - pixabay