Am creat o listă de sfaturi utile ca să vă ajute să vă pregătiți vehiculele și să vă bucurați la maximum de vacanță.
An de an, după ce sună ultimul clopoțel din școală, șoselele orașelor se aglomerează de mii de mașini pline cu oameni nerăbdători să ajungă în destinații de concediu. Fie că alegem să străbatem trasee comune și aglomerate, fie că preferăm destinațiile mai puțin turistice doar de dragul de a parcurge un drum lin și de a ne bucura de condus, cu toții trebuie să ne pregătim mașinile înainte de a pleca în concediu.
Tocmai de aceea am creat o listă de sfaturi utile ca să vă ajute să vă pregătiți vehiculele și să vă bucurați la maximum de vacanță.
În mod normal, este recomandat să ne verificăm anvelopele la câteva săptămâni, să ne uităm la ele pentru a ne asigura că totul este în regulă. Și asta pentru că anvelopele sunt unele dintre cele mai importante lucruri pe care le poți verifica înainte de a pleca la drum lung. Din fericire, în cazul lor, orice neregulă este ușor de observat.
Ia fiecare roată în parte și uită-te atent la ea după posibile tăieturi și umflături. Dacă observi ceva care ți se pare suspect, adresează-te profesioniștilor pentru sfaturi și ajutor.
În același timp, buna funcționare a anvelopelor este puternic influențată de adâncimea benzii de rulare. În mod normal, atunci când le achiziționăm, anvelopele au o adâncime a benzii de rulare între 7 și 9.5mm, în funcție de model. În Europa adâncimea minimă legală a benzii de rulare pentru toate anvelopele este de 1,6 mm. Dar, ideal este să înlocuim anvelopele înainte ca ele să ajungă la această valoare. Cei mai mulți specialiști recomandă schimbarea înainte să se ajungă la o adâncime de 2 mm.
Ca să ne dăm seama de gradul de uzură al benzii de rulare putem folosi o monedă de 10 bani pentru comparație. Moneda are un diametru de 20,5 mm. Așadar, dacă atunci când o introducem moneda în șanțul benzii de rulare și nu intră în totalitate, este momentul să schimbăm anvelopele.
Nu în ultimul rând, verificarea presiunii din pneuri este și ea esențială, iar acest lucru poate fi realizat în incinta celor mai multe benzinării.
Antigelul are o sarcină foarte importantă de îndeplinit în timpul rulării: crește punctul de fierbere al apei și reduce, astfel, șansele ca motorul să se supraîncălzească.
Pentru a verifica nivelul agentului de răcire, putem consulta manualul mașinii pentru a vedea exact unde este localizat rezervorul lui. În ceea ce privește nivelul de lichid, el ar trebui să fie undeva la mijlocul recipientului. Dacă este foarte aproape de limita minimă indicată pe rezervor, atunci este timpul pentru o vizită la magazinul de piese auto pentru a cumpăra antigel.
Mai ales atunci când ne pregătim să plecam în vacanța de vară sperăm să nu fie nevoie să utilizăm ștergătoarele. Însă toate schimbările climatice din ultimul timp ne sugerează că trebuie să fim pregătiți pentru orice situație.
Dar, înainte de toate, primul pas pe care trebuie să îl facem este să verificăm dacă și cât lichid de parbriz avem în rezervorul dedicat și să completăm dacă este nevoie.
Apoi, ne asigurăm că sistemul de dispersie a lichidului nu este înfundat. În caz contrar, putem folosi un ac pentru a-l curăța.
În cele din urmă, verificăm ștergătoarele. Dacă nu înlătură apa de pe parbriz sau fac multă gălăgie atunci când sunt pornite, este timpul să fie schimbate.
Mai ales când plecăm vara în vacanță aerul condiționat este nelipsit. Și chiar dacă repararea sistemului de climatizare nu este chiar ceva ce putem face noi acasă, verificarea este ușor de realizat.
Astfel, pentru a verifica dacă sistemul funcționează așa cum trebuie nu trebuie decât să îl pornim și să îl setăm pe cea mai mică temperatură. Dacă ni se pare că nu răcește suficient, atunci este momentul pentru o vizită la service.
Conformul codului rutier fiecare mașină trebuie echipată cu un astfel de kit omologat și aflat în termen de valabilitate. Pe lângă acesta, adică pe lângă triunghi, vestă reflectorizantă, stingător și trusă medicală, mai sunt câteva obiecte care ne pot fi utile, cum ar fi: o lanternă și baterii de rezervă și ulei de motor.
Concediile sunt momente frumoase petrecute de alături de oameni dragi. De aceea, ideal este să programăm din timp o vizită la service, căci listele de așteptare pot fi lungi. Verificările făcute de profesioniști ne pot salva viețile în timpul călătoriei.