Furtul din mașini nu mai reprezintă de foarte mult timp o noutate, iar mai nou, din ce în ce mai puține știri de acest gen ajung în presă. Cu toate acestea, furturile încă au loc, iar dacă vrei să scapi de o astfel de experiență, ți-am pregătit câteva sfaturi de bun simț pe care le iei în considerare ori de câte ori cobori din mașină.
N-are rost să-ți mai spun că hoții au metode elevate de a fura din mașini, așa că primul lucru pe care l-ai putea face ar fi să eviți să lași obiecte de valoare. Și aici nu mă refer doar la obiecte aflate la vedere, ci și lucruri scumpe ținute în portbagaj sau torpedoul mașinii.
Trecând peste această regulă pe care eu țin s-o numesc de bun simț, mergem către lucruri care țin cumva și de atenția fiecăruia.
Imediat după ce ai coborât din mașină și ai încuiat-o, acordă câteva secunde de atenție și asigură-te că mașina chiar s-a încuiat. Desigur, multe dintre vehiculele noi sunt echipate cu sisteme keyless entry care facilitează accesul în mașină, iar verificarea portierei poate descuia vehiculul. În cazul acesta, încearcă să verifici portiera din spate sau portbagajul ca să te asiguri că mașina e încuiată. Dacă întreg vehiculul este echipat cu sistemul acesta facil de acces, atunci vezi dacă oglinzile mașinii s-au pliat. Știu, sună ciudat să citește aceste lucruri, dar au existat cazuri în care hoții au blocat semnalul trimis de cheie către computerul mașinii care încuie portierele, iar astfel vehiculul a rămas deschis. Altfel spus, acordă câteva secunde în plus atunci când încui mașina.
Acum o să trecem la ceva și mai avasant. Aceeași tehnologie care permite accesul "fără cheie" poate fi o unealtă pentru hoți. Dacă mașina este parcată foarte aproape de casă (locuiești la parterul blocului și mașina se află chiar lângă geamurile casei tale sau locuiești la casă, iar locul în care ții cheile e aproape de mașină) atunci ea poate fi spartă cu ușurință. Hoții se folosesc de sistemul prin care cheia transmite impulsuri către mașină și astfel o pot descuia.
Revenim la sfaturile de bun simț: încearcă să nu lași geamuri deschise. Știu, e cald și sunt peste 30 de grade la umbră, dar asta nu înseamnă că trebuie să lași un geam deschis. De ce? Pentru că asta poate reprezenta o cale de acces facilă pentru un hoț. Sigur, el poate să-ți spargă mașina și fără ca acel geam să fie deschis, dar totuși, de ce să-i ușurezi și mai mult munca, mai ales că totul e în defavoarea ta.
Tâlhării la drumul mare - ca să folosesc un termen popular - s-au văzut. Ca să te ferești de lucrurile astea încearcă să blochezi accesul în mașină de fiecare dată după ce urci. După cuplatul centurii de siguranță, ăsta ar trebui să fie al doilea lucru pe care îl faci după ce te-ai urcat. Nu știi niciodată cum cineva te poate urmări și poate deschide - să zicem - portiera din dreapta spate (adică locul în care ți-ai pus tu rucsacul sau poșeta) și să plece cu bunurile tale fără să-ți dai seama.
Poate că sfaturile astea n-o să-i oprească pe hoți să-ți calce pragul mașinii, dar cred că dacă le pui în practică vei putea spune la final că "better safe than sorry".
Foto - pixabay