Cum alegi scaunul auto pentru copii?

Cum alegi scaunul auto pentru copii?

Când vine vorba de siguranța celor mai mici membri ai familiei sunt convins că toți suntem dispuși să punem siguranța pe primul plan.

Sau cel puțin asta îmi place mie să cred, deși văd zilnic în trafic copii, de diferite vârste, care zburdă liniștiți prin mașină. În primul rând, în România, toți pasagerii unei mașini sunt obligați să poate centura de siguranță. Am mai vorbit despre asta și într-un episod trecut, așa că ai putea să arunci un ochi și peste ce am scris acolo că s-ar putea să te intereseze. 

 

În al doilea, rând, copiii au un regim special de transport în funcție de vârstă. Practic, dacă spui că îți iubești copilul și chiar te gândești la siguranța lui, atunci nu ezista să și pui în practică acest lucru. 

 

Până la 12 ani sau până acesta are o înălțime mai mare de 135 de centimetri, copilul trebuie transportat în dispozitive special concepute pentru nevoile lui. Și mă refer aici la scaunele auto pentru copii și la înălțătoare. 

 

Le luăm pe rând să vedem ce face fiecare și cum ar trebui să-l duci pe cel mic atunci când îl urci în mașină. Scaunele auto au fost dezvoltate încă din anii '60, iar Volvo s-a aflat printre primii constructori care au propus o soluție specială pentru transportul copiilor. De atunci și până astăzi, tehnologiile au evoluat, iar scaunele auto pentru cei mici arată astăzi mult mai bine, dar în primul rând sunt concepute pentru a oferi și mai multă siguranță. 

 

Aș începe cu un lucru pe care să nu-l uiți: până la 3 ani, copiii ar trebui transportați cu spatele către sensul de mers. Nu pentru că ești tu un părinte rău și nu vrei să-l lași să stea cu fața la drum, ci pentru că trupul lui este mult mai firav, iar în cazul unui impact frontal, forțele la care vor fi suspuse vertebrele de la nivelul gâtului ar putea duce la accidente grave care pot afecta chiar și creierul. Știu că nu sună bine, dar aceasta este realitatea. 

 

Acum că am trecut peste acest punct, o să-ți spun de câte feluri sunt scaunele auto. Experiența celui mic în mașină o să înceapă cu un scaun scoică pe care îl poți transporta până la 6 - 12 luni. Urmează un scaun de copil îndreptat către spate pe care ar trebui să-l folosești cel puțin până când cel mic împlinește 3 ani. 

 

După aceea poți trece la un scaun de copl îndreptat spre direcția de mers. În funcție de înățiea celui mic poți trece fie la un Booster (înălțător) sau pernă Booster, ambele îndreptate spre față. Așa ar trebui să-l transporți până la vârsta de 10 ani. După aceea, poți continua cu o pernă înălțătoare sau direct cu centura de siguranță, când cel mic are înălțimea potrivită, iar centura se potrivește pe dimensiunile sale. 

 

În prezent, există două moduri prin care poți monta un scaun de copil: cel pe care îl prinzi cu centurile de siguranță ale mașinii, sau cel pe care îl montezi în cuple integrate direct la nivelul scaunelor mașinii. Acestea din urmă fac referire la sistemele de prindere IsoFIX, sistem despre care bănuiesc că ai auzit. Nu toate mașinile îl au sau nu toate mașinile îl au pentru toate locurile din mașină. 

 

Ți-aș recomanda un scaun de copil cu sistem de fixare IsoFIX, nu doar pentru că îl vei monta mai rapid, ci și pentru că nu prea ai cum să-l montezi greșit. Spun asta pentru că deși așezi copilul într-un scaun dedicat, dacă acesta nu este montat cum trebuie, riscurile la care este supus sunt aceleași ca în cazul în care nu ai avea un scaun.